Yükleme Rampası ve Yükleme Körüğü Nasıl Olmalıdır?

Yükleme rampası; işletmelerin yük boşaltma ve yükleme esnasında, yüklerin araca uygun yükseklik seviyesine ulaşabilmesi için oluşturulmuş bir mekanizmadır. Yükleme yapılacak alan ile (depo, mağaza vs.) araç arasındaki yükseklik farkını ortadan kaldıran bu mekanizma sayesinde yükleme yapılacak malzemenin içeri girişi ya dışarı çıkışı kolaylıkla ve güvenle yapılır. Yükleme rampasının bir diğer avantajı da yükleme süresinin kısalması yani zaman tasarrufu sağlamasıdır.

Yükleme rampası; pistonlar ve hidrolik pompa aracılığı ile mekanla araç arasındaki yükselti farkını ortadan kaldırır. Yükleme yapılacak mekanla araç arasında bir köprü oluşturarak, yükleme işleminin kolaylaşmasını sağlar. Mekanizmada bulunan emniyet sistemi sayesinde, taşıma esnasında güvenlik problemi yaşanmaz.

Yükleme rampası; çalışılacak alanın fiziki koşullarına uygun şekilde üretilmelidir. Yüklenilecek ürünün türüne göre, rampanın yük kapasitesi belirlenir. Ayrıca kullanım amacına göre uygun rampa türü seçilmelidir. Yükleme rampaları; teleskopik, mobil, dik ve menteşeli rampalar şeklinde sınıflanır.

Yükleme rampalarının kullanım alanları arasında; hangarlar, depolar, kamyon garajları, fabrikalar, üretim tesisleri, marketler, ecza depoları, lojistik firmaları, marinalar sayılabilir.

Yükleme körüğü; yükleme ve boşaltma işlemi yapılan depolarda, mevcut alanın dış etkenlerden korunmasını sağlayan mekanizmadır. Yükleme körüğünün amacı ısı ve hava geçişini engellemektir. Yükleme yapılan depolarda çalışma alanı ile dış ortam ilişkisini keserek yükleme boşaltma yapılmasına olanak tanır. Esnek kauçuk yanakları ve makas sistemi ile hızlı bir yükleme boşaltma sistemi oluşturulmasını sağlar. Yaş sebze meyve depoları, kırmızı ve beyaz et depoları, gıda üretim tesisleri ve depoları, ilaç depoları kimyasal madde depoları, sıcaklık ve nem oranının hassas olduğu tesislerde sabit hale getirilmiş özel ortam koşullarının korunmasında yüksen verimli koşulun oluşmasını temin eder.

Yükleme körükleri; yaprak tip yükleme körüğü ve şişme tip yükleme körüğü olarak iki şekilde üretilmektedir. Yaprak tip makaslı sistem şeklinde olup araç çarpmalarına karşı kendini korumaya alır. Ayrıca yaprak tip hava geçişlerinde etkili bir korunma yöntemi olmaktadır. Şişme tip yükleme körüğünde ise fan yardımıyla şişerek aracı körük içinde hapsetmektedir. Şişme tip hem hava geçişlerinde hem de ısı geçişlerinde son derece etkilidir.