Otomatik Kepenk Nedir?

 

İnsanoğlu yüzyıllardır kendine ait olan şeyleri korumak için farklı güvenlik yolları arıyor. Çünkü sahip oldukları şeylerin güvende olması, kişilerin en önemli yaşam motivasyonlarından. Evimiz ya da iş yerlerimizin kontrolümüz dışında erişimine izin vermemek adına günümüz teknolojisi de son derece etkin. Eskiden özellikle iş yerlerinde kapanma saati geldiğinde indirilen kafes şeklinde kepenkler olurdu. Bu kepenklere aşağıdan takılan asma kilitler sayesinde, günün koşullarına uygun güvenlik sağlanmış sayılırdı. Sarmal şeklinde toplanıp rulo olarak üst kısımda duran ve sert bir el hareketi ile aşağıya çekilerek kapatılan bu kepenkler en son hamlede birkaç adet asma kilit ile alt kısımda sabitlenirdi.

 

Gelişen teknoloji ve güvenliğe duyulan fazladan ihtiyaç sayesinde artık daha nitelikli sistemler ile tanıştık. Bu sistemler içinde adından en çok söz ettirenlerden bir tanesi otomatik kepenklerdir. Hayatın pek çok alanında kullanılabilen, son derece pratik ve güvenli bir sistem. Temel işleyiş mantığı en basit hali ile aynı olsa da sağladığı güvenlik artısı ve pratik çalışma şekliyle hayata artı katıyor. Motor kuvveti sayesinde düşey olarak kendi kılavuzunun içine inip çıkabilen bir tür perde olarak tanımlanan otomatik kepenkler farklı maddelerden çok fazla yaşam alanı için üretilmekte.

‘’Otomatik kepenk nerede kullanılır? ‘’ sorusunun yanıtı geçmişe oranla çok değişti. Artık sadece iş yerlerinin kapalı olduğu saatlerde orayı korumakla sınırlı kalmıyor. Evlerin pencerelerinden tutunda, apartmanların kapalı garajlarına, bağ evlerinin güvenliğine kadar birbirinden bağımsız alana hizmet sunuyor. Daha pratik bir ifade ile anlatmak gerekirse kapanması istenen her alan için uygulanması mümkün olan sistem güneşten korunmak için bile kullanılıyor. Sistemin sağlıklı çalışabilmesi için iki yanında sabitleneceği dayanak olması ve düşey çalışma alanında herhangi bir engelle karşılaşmaması gerekiyor. Otomatik kepenkler hareket etme becerisini kumanda alıcı kartı, hareket sinyali gönderen verici ile (uzaktan kumanda) ya da buton tuşları ile sayesinde elde eder. Günümüzde otomatik kepenkler tam otomatik olarak üretilmektedir. Kullanıcının istekleri doğrultusunda, kullanılacak alana tam uyumlu şekilde imal edilmekte. Otomatik kepenkler kullanılacak alana göre alüminyum, galvaniz, çelik malzeme kullanılarak üretilebilirler. Günümüz teknolojisinde kapanmasını istediğiniz her türlü alanı otomatik kepenk aracılığı ile dış etkenlerden koruyabilirsiniz.

Otomatik kepenk sisteminde ihtiyaç duyulan güvenli kapanma oluşumu motor tarafından sağlanır. Motorun kepenk ile tam uyumlu olarak çalışması için ihtiyaca uygun malzeme kullanımı, öncesinde yapılacak olan yer incelemesi ve doğru montajlama ile mümkündür. Kepenk kapanmak aşağı yönde çalışmaya başlar ve en aşağı noktada sistem kendini kilitler. İnsan gücü ile açılması mümkün olmadığı için son derece yüksek güvenliklidir.

Otomatik kepenk yaptırmaya karar verirken aşağıda önemli açıklanan birkaç maddeye göz atmak yüksek fayda sağlayacaktır.

 

Otomatik kepenk ile kapanacak yerin boyutu nedir?

Otomatik kepenk gün içerisinde ortalama kaç kez açılıp kapanacak?

Otomatik kepenk nereye yapılacak? (Depo, hangar, garaj vs.)

 

Yukarıdaki sorulara verilecek otomatik kepenk için hangi motorun kullanacağını belirlemenizde size yol gösterir. Doğru ürün seçimi uzun kullanım ömrünü beraberinde getireceği için çok önemlidir.